Logo
Новини и събития...

Воден слалом в река Тунджа край град Одрин

На 30.08.2015г. край град Одрин се проведе воден слалом с участието на любители каякари от Р. България и Р. Турция. Слалома бе проведен по проект „Съкровищата на дивата Тунджа - едно незабравимо преживяване” и финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция към Министерството на Регионалното развитие. Събитието имаше състезателен характер и се проведе с двуместни каяци, като целта бе да се премине през 10 маркирани с шамандури врати, за най- кратко време. Участие взеха 5 отбора от България и 10 от Турция. Състезание премина много оспорвано, като първите три отбора бяха наградени с купи. В края на състезанието, за участниците и гостите на слалома, организаторите от спортен клуб EDOSK – Турция бяха осигурили обяд сред природата. Събитието зъвърши с танци и остави добро настроение между учстниците от двете държави.

Проведе се четиридневна регата по река Тунджа

Като част от дейностите по проект Съкровищата на дивата Тунджа – едно незабравимо преживяване“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция към Министерството на Регионалното развитие, който се изпълнява от Сдружение “Бизнес център – Елхово” се проведе четиридневна регата по река Тунджа.

Регатата се бе разделена на два етапа, като първите два дни тя се проведе в България по маршрут Коневец – Елхово и Елхово – Срем, а останалите два ни се проведе в Турция до град Одрин.

В първия ден каякарите от България и Турция, след като разпънаха своите палатки в близост до град Елхово имаха възможността да гребат от село Коневец до град Елхово. По поречието на Тунджа участниците в регатата имаха възможността да насладят на двата резервата в района Долна и Горна Топчия, а след дългият и изтощителен ден участниците в регатата имаха възможността да се насладят на вкусна храна, благословен от свещеник Николай Станчев, който отслужи молебен за здраве и благоденствие.

Втория ден от регатата участниците гребаха от Елхово до село Срем. Особеното по този маршрут е, че участниците преминават през местността Балабана, в която има вековни лонгозни гори. Възможността да се насладят на тази красива природа от самото корито на Тунджа е нещото, което запечатва най-голям спомен, споделят част от участниците.

Останалите два дни, участниците гребаха по поречието на Тунджа, но на територията на Турция. В продължение на два дни, те достигнаха една от най-южните точки на град Одрин – мостът на Екмекчизаде Ахмет паша, който е построен през периода 1608 – 1615 г. по нареждане на Екмекчизаде Ахмет паша от архитекта Седефкяр ага.

Освен гребането, участниците споделиха няколко приятни вечери на открито, в които не липсваше музиката на живо, както и традиционните хора и танци традиционни и за двете държави участнички.

Обучение по управление на туристически каяк!

Сдружение “Бизнес център - Елхово” организира обучение по управление на туристически каяк в река Тунджа. Проведени бяха 3 обучения, като част от проект „Съкровищата на дивата Тунджа – едно незабравимо преживяване“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция към Министерството на Регионалното развитие.

В обученията се включиха над 50 човека, основно млади хора, които преживяха приятната емоция от управлението на туристически каяк. Участниците в обученията бяха запознати с необходимата екипировка за каякинг, основни моменти за безопасност, техники за гребане и управление на каяк, маневриране и преодоляване на препятствия по реката, оказване на помощ на бедстващи във водата и др.

За изтощените от гребане участници бе организиран кетъринг на открито до реката.

Еко кампания

На 7 май се проведе Екоакция за почистване на крайбрежната ивица на река Тунджа край град Елхово. Инициативата се проведе под наслов „Да пазим реката – тя е нашето богатство!“ и е част от проект на Бизнес център – Елхово „Съкровищата на дивата Тунджа – едно незабравимо преживяване“. Проектът е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция към Министерството на Регионалното развитие
В акцията взеха участие и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Елхово, които почистиха района на спортните площадки в градския парк. Акцията включваше полезна и забавна част, като след почистването децата участваха в няколко забавни и спортни игри. За финал изморените герои ги очакваше барбекю, с което екоакцията се превърна в един забавен за децата пикник на открито.

Организаторите благодарят на всички ученици взели участие в екоакцията!

 
partners

This publication has been produced with the assistance of the European Union through the Bulgaria – Turkey IPA Cross-Border Programme. The contents of this publication are the sole responsibility of Association “Business Center - Elhovo" and can in no way be taken to reflect the views of the European Union or the Managing Authority of the Programme

© The treasures of wild Tundzha- one unforgettable experience
Privacy | Contacts